Poziv za učešće na seminaru „Novi njemački zakon o lancu snadbijevanja i njegove posljedice na izvozno orijentisane kompanije u BiH“

20.03.2023Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo da aktivno učestvujete u predstojećem seminaru na temu „Novi njemački zakon o lancu snadbijevanja i njegove posljedice na izvozno orijentisane kompanije u BiH", koji će se održati 27. marta 2023. godine s početkom u 12:30 sati u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu (Branislava Đurđeva 10).

Na seminaru  će se predstaviti novi njemački "Zakon o lancu snabdijevanja" i daljim evropskim, zakonodavnim kretanjima i njegovim posljedicama na izvozno orijentisane kompanije u BiH.

Uz učešće predstavnika malih i srednjih predzeća, nadležnih institucija i privrednih komora u BiH, nastojaćemo da kroz diskusiju, zajednički dođemo do odgovora na pitanja:

a.     Kako će novi zakon uticati na bosanskohercegovačke kompanije koje izvoze u Njemačku?

b.     Prema novom zakonu, koji zahtjevi mogu biti za BiH izvozno orijentirane kompanije?

c.      Novi zahtjevi (standardi ili certifikati) u pogledu zelene ekonomije (energetska efikasnost i efikasnost resursa, cirkularna ekonomija itd.)?

d.     Prepreke i mogućnosti za bosanskoherecgovačke kompanije koje izvoze u zemlje EU

 

U toku planirane diskusije svi učesnici će biti u prilici da svojim iskustvom, mišljenjima i prijedlozima doprinesu nalaženju djelotvornih odgovora na ključna pitanja i zaključke seminara.

Agendu seminara možete preuzeti ovdje. Molimo Vas da Vaše prisustvo potvrdite najkasnije do 23. marta 2023. na sljedećem linku – Registrujte svoje učešće!

 

*Seminar je nastavak aktivnosti jačanja kapaciteta privatnog i javnog sektora u BiH za podršku zelenoj tranziciji MSP, u okviru Green Recovery projektne komponente, koju implementira GIZ, a finansira Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.