IUS Life je organizovao trening za nastavnike srednjih stručnih škola iz Italije

20.10.2022

IUS Life – Centar za cjeloživotno učenje Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), organizirao je trening (Job Shadowing) za nastavnike srednjih stručnih škola iz Italije od 10. do 14. oktobra 2022. godine.

Obuka je organizovana u okviru projekta 2021-1-IT01-KA121-VET i okupila je 12 nastavnika iz stručnih škola Forma Camera Roma, Rim; Fondazione Gramsci Emilia-Romagna, Bologna i Istituto Statale di Istruzione Superiore Leonardo da Vinci, Cesenatico.

Tokom trodnevne obuke, nastavnici su učestvovali u nekoliko izuzetnih pedagoških radionica koje su prvenstveno usmjerene na učenike i takođe usmjerene na razvijanje razumijevanja nastavnika o tome kako učenici najbolje usvajaju znanje, kao prakse koje treba da koriste u učionici. Osim toga, naši gosti su takođe imali priliku doživjeti bosansku kulturu naučivši kako napraviti pravu bosansku kafu, koristeći ručni mlin za kafu.

Pored učešća u zanimljivim radionicama, nastavnici su posjetili Zavod za slijepu i slabovidnu djecu u Sarajevu, gdje su upoznali direktora, gospodina Dragana Kecmana i njegov predani tim i imali priliku upoznati se sa radom ove po mnogo čemu jedinstvene institucija u našoj zemlji.

Zanimljiva razmjena mišljenja i iskustava mogla se čuti tokom održavanja okruglog stola na temu „Sistem stručnog obrazovanja u BiH i Italiji", kojem su prisustvovali prof. Stanislava Matić iz Zavoda za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja i prof. Armin Biber, direktor Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole Sarajevo.

Na kraju trodnevne obuke, gosti iz Italije posjetili su Privrednu/Gopodarsku Komoru FBiH, gdje su prisustvovali prezentaciji projekata ove institucije, koji su podrazumjevali prekvalifikaciju i dokvalifikaciju nezaposlenih djevojaka i žena sa ciljem njihovog ekonomskog osamostaljivanja. U prostorijama Komore dodijeljena su certifikati o završenom treningu.

Obilazak grada i upoznavanje sa kulturno-historijskom baštinom Sarajeva posebno je bio zanimljiv i za naše gostiju iz Italije.