IUS Life centar za cjeloživotno učenje prisustvovao godišnjem događaju "The Tourism Glocal Conference"

22.03.2023Od 6. do 8. marta, pod okriljem Europian Forum for Vocational Education and Training - EfVET i Thematic Team of Tourism -TTT, IUS Life predstavnice su prisustvovale godišnjem događaju "The Tourism Glocal Conference"u Albi, Italija. Domaćin konferencije je bio centar za stručno obrazovanje i Akademija za gastronomiju Apro Formazione Alba.

 

Alba je jedan od vodećih gradova na UNESCO-voj listi svjetske baštine i nalazi se u regiji Piedmont u sjeverozapdanom dijelu Italije. Grad je poznat po vinogradima, lješnicima, bijelim tartufima i baza je konditorske grupacije Ferrero.

 

Ovo je druga po redu godišnja tematska konferencija iz oblasti turizma koja je u Albi ugostila više od 60 učesnika iz 14 zemalja koji su se okupili kako bi razgovarali o budućnosti stručnog obrazovanja u turizmu te trendovima digitalizacije, mobilnosti i održivosti.

IUS Life je jedan od sedam partnera projekta TEF (Tourism Education Future), koji je započet pod okriljem EfVET-TTT. Projekat je startao u septembru 2022. godine i podijeljen je u nekoliko radnih paketa. Tokom TTT konferencije u Albi, IUS Life je zajedno sa partnerom iz Grčke, I.E.K Orizon, predstavio novu seriju master predavanja koja će početi u aprilu 2023.

 

Master predavanja će se implementirati u okviru radnog paketa 2 koji u fokusu ima 6 online master predavanja o korištenjudigitalnih alata u nastavi po EU okvirima, učenju zasnovanom na projektima i praćenjem turističkih trendova.S ponosom najavljujemo da će jedno od predstojećih master predavanja održati prof. Emir Šehić, koordinator za stručno usavršavanje sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Tema je "Autonomno i održivo učenje kroz (digitalne) projekte - Projektne ideje turističku učionicu u turističkimškolama”.

 

Koristimo ovu priliku da pozovemo sve zainteresirane da nam se pridruže 21.04.2023. od 14:30 do 15:30 sati. Link za pristup predavanju će biti objavljen i na društvenim mrežama IUS Life.Važno je naglasiti da se TTT u svojim aktivnostima fokusirao na digitalne alate i kreirao online verziju priručnika za kreiranje virtuelnih tura, sa krajnjim ciljem da se koristi u nastavi u školama koje nude zanimanja iz oblasti turizma i srodnih zanimanja.Kao rezultat toga, učesnici konferencije u Albi imali su priliku vidjeti pilot projekat zasnovan na Priručniku pod nazivom „Virtuelni obilazak Sarajeva", koji su pripremili učenici Srednjoškolskog centra Hadžići.Iznimno smo ponosni što je škola iz Sarajeva izabrana kao primjer dobro urađenog virtuelnog putovanja kroz Sarajevo.