GS1 Bosne i Hercegovine organizira tradicionalnu 7. godišnju konferenciju GS1 pod nazivom „50 years of transforming tomorrow“

23.05.2023



GS1 Bosne i Hercegovine organizira tradicionalnu 7. godišnju konferenciju GS1 pod nazivom „50 years of transforming tomorrow" koja će se održati 31. maja/svibnja 2023. godine u Hotelu Hills u Sarajevu sa početkom u 10:00 časova.

 

Ovogodišnja GS1 Konferencija održava se u godini u kojoj obilježavamo 50 godina barkoda, događaja koji je donio revoluciju koja je potpuno preoblikovala tadašnju industriju trgovine. Sve prednosti barkoda su prepoznate i njegova upotreba se vrlo brzo proširila i izvan trgovine. Sada je došlo vrijeme da zajedno zakoračimo u narednih 50 godina - migracijom na 2D barkod!

U prvom dijelu konferencije govorit ćemo o elektronskom poslovanju, odnosno, poslovanje bez papira. Predstavit ćemo pilot projekat, realiziran na domaćem tržištu i praktično pokazati benefite uvođenja pravog elektronskog računa. Ovdje ćemo upoznati učesnike sa benefitima koje imaju i pošiljatelj i primatelj elektronskog računa, ali i svi koji su indirektno uključeni u ovaj proces, poput državnih institucija i sl. Osim računa, elektronska razmjena drugih dokumenata koja se svakodnevno vrši u odnosu kupac-dobavljač, također, donosi benefite za sve uključenje strane. A koji su benefiti? Saznat ćete od naših uvodničara koji će kroz praktične primjere i iskustva ukazati na sve prednosti elektronske razmjene podataka. Elektronska narudžbenica ili otpremnica osiguravaju veću tačnost, efikasnost i sigurnost. Kako je to moguće? Jednostavno, ali o tome će više govoriti naši predavači koji su na vlastitom poslovanju osjetili brojne prednosti e-računa. Ovaj blok će posebno biti zanimljiv kompanijama koje izvoze u zemlje okruženja poput Srbije, Slovenije, Hrvatske ili EU, ali i koje planiraju uspostaviti e-fakturisanje u BiH.

Proizvođači, distributeri, trgovci u svome djelovanju na tržištu imaju jedan krajnji cilj, zadovoljnog potrošača, jer njihov krajnji uspjeh i rezultat uvijek zavisi o zadovoljstvu potrošača. S tim u vezi, drugi dio konferencije posvećen je potrošačima. Naši uvodničari će vas upoznati kako, ustvari, GS1 standardi rade u službi, njegovog veličanstva – potrošača. Pri čemu ćemo čuti izlaganje Ombudsmena za zaštitu potrošača sa fokusom na trend internet kupovine, ali i univerzitetskog profesora sa posebnim osvrtom na karakteristike potrošača nove generacije. I u ovom dijelu Konferencije ćemo se kroz panel diskusiju upoznati sa entitetskim Zakonima o trgovini, najavljenim izmjenama i dopunama i uticaju na zaštitu potrošača.

Treći dio 7. godišnje Konferencije GS1 Bosne i Hercegovine će nas detaljno upoznati sa procesom koji se već dešava u svijetu, a to je migracija na 2D kodove. Prema procjeni Međunarodne organizacije GS1 sve trgovine do kraja 2027. godine će imati osiguranu opremu za čitanje 2D kodova. U ovom dijelu konferencije naši stručnjaci ponudit će odgovore na brojna, aktuelna pitanja. Za početak, kako se na ovu migraciju priprema jedan od najvećih evropskih retailera? Ili kako objasniti QR kod prostim i svima razumljivim jezikom? Čut ćete i koja oprema nam je potrebna i kakve su performanse opreme u pogledu zadovoljenja zahtjeva za printanjem i skeniranjem 2D kodova? Imat ćete priliku upoznati se kako izgleda primjena i upotreba 2D kodova na velikom evropskom tržištu, a kako na domaćem proizvodu?

Tradicionalno, na kraju ćemo se zabaviti kroz učenje… Oni koji budu pažljivo slušali i brzo reagirali bit će nagrađeni vrijednim poklonima u nagradnoj igri GS1 Bosne i Hercegovine i naših sponzora.

Vidimo se!!

https://gs1bih.zohobackstage.eu/gs1-konferencija?fbclid=IwAR3mL9wO05e4kUHVwjFLMFsnKpyGm7ctDViObAKdRZ0Xe0nXYDulu5GAaTA#/?lang=bs