Uspješne priče

Fojnički proizvođač namještaja MS&WOOD pokrenuo “College”
Prenijeti priču o izvanrednom uspjehu bh privrednika na domaćem i međunarodnom izuzetno zahtjevom tržištu, u vrlo teškoj svakodnevnici, opterećenoj brojnim problemima, čini posebno zadovoljstvo. Jedna u nizu pozitivnih vijesti o uspjesima naših poduzetnika, koja je po mnogo čemu obilježila 2016., kao i početak 2017.godine dolazi nam iz kompanije koja već u svom nazivu govori da se radi o iskusnim Majstorima. Spoj vrijednih Majstora sa kreativnim radom na najizdašnijem daru prirode Drvetom, daje nam priču o uspješnom privrednom društvu MS&WOOD (Majstori i Drvo).
''HIFA OIL'' iz Tešnja kupila njemačku kompaniju LB profil''
Protekla 2016.godina za poslovni ambijent u BiH je bila izuzetno teška, i čini se da je bilo vrlo malo prilika govoriti o upješnim poslovnim rezultatima. I onda .... kao da smo skoro zaboravili kako izgleda pročitati pozitivan članak, krajem januara ove godine, mediji su objavili gotovo senzacionalnu vijest - ''HIFA OIL'' iz Tešnja kupila njemačku kompaniju LB profil''.
VISITBiH
Inovator u segmentu srednjih preduzeća u sektoru građevinarstva
Termo-beton d.o.o. je društvo za građevinarstvo, trgovinu i usluge osnovano 17.04.1996. godine u Brezi.
Koteks otvorio novi pogon u Zavidovićima
Nakon dvije decenije uspješnog poslovanja kompanija Koteks iz Tešnja svoja je iskustva prenijela u Zavidoviće. U novembru u nekadašnjem DC “Stoličara” u IP “Krivaja” u Zavidovićima Koteks je otvorio još jednu podružnicu.
EURO STIL dobila prestižni Global GAP certifikat
Od strane predstavnika renomirane njemačke certifikacijske kuće TÜV Nord kompaniji EURO STIL, firmi kćerki HIFA OIL, dodijeljen je Global G.A.P. certifikat. Ovim je potvrda da kompanija EURO STIL, kao nosilac certifikata zajedno sa svojih 30 certificiranih kooperanata proizvodi maline po ovom standardu, odnosno na ekološki prihvatljiv način, vodeći računa o zaštiti životne sredine.
Klasovo brašno po prvi put u Saudijskoj Arabiji
Lider bosanskohercegovačke mlinarsko – pekarske industrije Klas d.d. Sarajevo uspješno je realizirao izvoz brašno tip 500 na tržište Saudijske Arabije.
Investicijom u nove tehnologije Euro–metali ušli u novi segment poslovanja
Euro – metali, vodeći distributer u oblasti metalurgije u Bosni i Hercegovini, investicijom u nova tehnološka rješenja obrade metala ušao je u novi segment poslovanja.
Projekt od 50 miliona KM: ArcelorMittal uspješno pokrenuo remontovanu visoku peć
U kompaniji ArcelorMittal Zenica, 26. juna 2018. godine upriličena je svečanost „Budućnost počinje ovdje“, kojom je obilježen završetak kapitalnog remonta pogona Visoke peći.
Prva jahta potpuno proizvedena u BiH na njemačkom sajmu nautike
Prva potpuno u Bosni i Hercegovini proizvedena jahta dužine 12 metara bit će predstavljena na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu nautike koji se održava u njemačkom gradu Hamburgu naredne sedmice.
BH. kompanija proizvela peć za veliki "Boeing"
U krugu kompanije „Almy Metalno“ izvršen utovar dijela peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala težine 170 tona po narudžbi kompanije „Ebner“ iz Linza u Austriji.
Srebrenička kompanija širi proizvodnju
U uslovima otežanog poslovanja i distribucije proizvoda zbog pandemije virusa korona, srebreničko preduzeće “Ekonomik”, koje se bavi proizvodnjom građevinskih kontejnera, bilježi rast.
U najgorim vremenima drastično povećali prihode
Gigant domaće namjenske industrije, kompanija Igman iz Konjica drastrično je uvećala prihode u prvoj polovini ove godine, uprkos veoma izazovnoj situaciji.
LIMENE GARAŽE IZ CAZINA NA TRŽIŠTU ŠIROM NJEMAČKE
U Sarajevu i svim većim bh. gradovima posljednjih godina zabilježen je povećan broj automobila na ulicama, što automatski znači veliki problem oko parking mjesta, ali i manjak garaža za parkiranje na duže vrijeme.
Između ponosa i barijera: Svjetska premijera jahte Derubis 44 Fly
U Sarajevu, na Trgu Bosne i Hercegovine, bosanskohercegovačka kompanija Derubis Yachts d.o.o. iz Viteza upriličila je svjetsku premijeru novog modela, jahte Derubis 44 Fly, koja je u potpunosti proizvedena u Bosni i Hercegovini.
U JEKU KRIZE OTVORILI NOVU FABRIKU
U vremenu gobalne svjetske ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, u Turbetu kod Travnika otvorena je nova fabrika firme E&M –BHPal, čime su prošireni proizvodni kapaciteti i stvorena i nova radna mjesta.
Tešanjski gigant zapošljava 30 novih radnika
Posljednjih dana mediji su ispunjeni negativnim vijestima o otkazima i padu prihoda brojnih kompanija, između ostalih i u tekstilnoj industriji.
Firma iz Velike Kladuše investirala 2 mil KM u novi objekat
Kompanija „Kolmix“ iz Velike Kladuše preselila je na novu lokaciju. Firma je kupila jedan dio objekta “Saniteksa” i u novi objekat je uloženo preko 2 miliona maraka.
Bh. firma proizvela robota za dezinfekciju prostora
Pojava Covid-19 virusa značajno je uticala na velike globalne promjene kako načina života tako i poslovnog okruženja u najširem smislu.
Svjetsko a naše: Firma iz Jelaha otvorila novi pogon
Firma Inžinjering 1 iz Jelaha danas je svečano otvorila novi pogon namijenjen za proizvodnju i pravljenje koševa od armature maksimalne dužine do 18 metara i prečnika fi 1500 proizvođača Schnell.
Preventova fabrika u Tomislavgradu sama će proizvoditi električnu energiju
Prevent kao grupacija prepoznao je proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije kao potencijal za dalji razvoj.
BOSNALIJEK počeo izvoz Lysoderm kreme na tržište Njemačke
Nakon što je početkom ove godine započeo izvoz Lysobact®-a na tržište Njemačke, Bosnalijek je nedavno ugovorio i prve isporuke Lysoderm® kreme na isto tržište.
Zeos eko-sistem pokreće kampanju "Gdje kupujem, tu recikliram"
O kampanji - Od mjeseca oktobra 2020. godine ovlašteni operater za zbrinjavanje električnog i elektronskog otpada ZEOS eko-sistem, putem svoje mreže za sakupljanje i dvanaest društveno odgovornih kompanija: Bau & Garten (OBI), BINGO, Elektro Centar, ELEKTRO-JURIĆ, ELEKTRO MILAS, ELMARK GROUP, Gorenje Commerce, KONZUM, MANEDRA-COMPANY, Mercator BH, Orbiter G i Penny Plus, provodi ekološko-edukativnu kampanju „Gdje kupujem, tu recikliram“.
Udružile se bh. firme: Uz kupljeni automobil dobijete garažu na poklon
Za bh. ekonomiju je dobro da sve više domaćih kompanija uspostavlja zajedničku saradnju i time jača svoje potencijale.
Č.J. iz Bihaća proizvela prvi bosanskohercegovački mobilni krevet - Najavljena serijska proizvodnja
U Bihaću je održana prezentacija mobilnog i fleksibilnog kreveta za njegu starijih i osoba narušenog zdravlja - Crewe, koji je u potpunosti dizajniran i proizveden u Bosni i Hercegovini.
Bh. kompanija otvorila prodavnicu na Tajvanu
Bh. proizvođač namještaja, kompanija “Zanat”, otvorila je prodavnicu na Dalekom istoku, tačnije na Tajvanu.
Po uzoru na svjetske kompanije: Alma Ras pokrenula edukacijski centar
Početkom tekuće godine, Alma Ras, brend lider u tekstilnoj industriji, u želji da pruži svojim uposlenicima samo najbolje i svjesna važnosti ljudskih potencijala pokrenula je edukacijski centar ARcademy.
Voćar pojačao kapacitete za otkup i prodaju
Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta “Voćar” d.o.o. iz Brčkog sada može povećati otkup, pakovanje, prodaju, te izvoz suhih šljiva iz sjeveroistočne BiH.
U jeku pandemije Saplast zaposlio novih 15 radnika
U jeku pandemije koronavirusa COVID-19 preduzeće Saplast iz Hadžića je povećalo broj uposlenih za 15 osoba.
RADNICI BH. KOMPANIJE DOBILI BONUS VEĆI OD 3.700 KM
Unatoč “lockdownu” i nepredvidljivosti krize izazvane pandemijom koronavirusa, finansijska godina 2019/2020. za JYSK BiH bila je uspješna a ove godine najbolja trgovina je imala priliku dobiti za svakog od zaposlenika bonus u iznosu preko 3.700 KM.
Brodogradilište u vlasništvu bh. grupacije među prvima u svijetu proizvelo električnu jedrilicu
Proizvođač višestruko nagrađivanih jedrilica Salona, AD Brodovi, među prvima u svijetu započeo je s ugradnjom električnog motora u plovila proizvedena u ovom solinskom brodogradilištu.
Firma iz Živinica zaposliće još 100 radnica
Nakon dvije godine uspješnog poslovanja i rasta na području Grada Živinice firma “BH Fish” proširuje kapacitete i otvara nova radna mjesta.
Hifa-Oil se širi na sjeveroistoku BiH
Kompanija Hifa-Oil iz Tešnja nastavlja sa širenjem, a ova firma je ranije ove godine regulatorima prijavila namjeru uzimanja pod najam tri benzinske stanice firme “Braco i sinovi”.
Empress d.o.o. započeo proizvodnju vlastitog brenda kecelja "Queen of garden"
Brend 'Queen of Garden' je inovativna ideja, kojom Empress d.o.o. želi doći do proširenja asortimana proizvoda, te uvesti nešto novo na tržište.
Saračević d.o.o. isporučuje električnu energiju Elektroprivredi BiH
Firma Saračević d.o.o. na krovovima svojih hala instalirala je solarne ćelije i od novembra prošle godine isporučuje električnu energiju u mrežu sistema Elektroprivrede BiH. Kapacitet solarnih ćelija je 400 KW, a vrijednost investicije je oko 650.000 KM.
MS&Wood će proizvoditi na još nekoliko lokacija u regiji Sarajeva
Kompanija MS&Wood pored matične lokacije u Fojnici, uskoro će početi razvoj i proizvodnju namještaja i na još nekoliko lokacija u regiji Sarajeva.
Limometal sačuvao radna mjesta, na redu je povećanje proizvodnje
Bh. ekonomija trpi velike gubitke usljed situacije sa koronavirusom, a sve je veći broj Bosanaca i Hercegovaca koji gube poslove i završavaju na biroima za zapošljavanje. Vlasnici i direktori kompanija prisiljeni su, nažalost, na masovna otpuštanja.
Proširenje proizvodnje, modernizacija i upošljavanje uslovili da Koteks bude prepoznatljiv brend
Vrhunski kvalitet kože, stručna izrada, moderan dizajn i funkcionalnost proizvoda elementi su koji određuju proizvodnju kompanije Koteks iz Tešnja, koja na ovim prostorima postoji 25 godina.
Poslovni uspjesi - Jednokratne krpe iz Visokog idu na tržište Bliskog istoka
USAID projekt "Diaspora Invest" nastavlja aktivnosti tehničke podrške malim i srednjim preduzećima pokrenutim zahvaljujući investicijama iz bh. dijaspore.
BH. KOMPANIJA OD KOJE NARUČUJU CHANEL, LV, GUCCI: Upoznajte generalnu menadžericu kompanije Forster Rochner Ilidža
Gošća Kluba menadžera je Elma Memić, generalna menadžerica Forster Rochner Ilidža d.o.o., Sarajevo.
ZENICA BOGATIJA ZA JOŠ JEDNU MLADU PODUZETNICU – FLOWER SHOP ČIČAK
Privredna/Gospodarska komora putem svojih redovnih aktivnosti u okviru programa “Osnaživanja žena”, promoviše i podržava sve poduzetnice i uspješne žene na upravljačim pozicijama u kompanijama.
Ena-Tex Zavidovići: Proizvodnja policijske opreme za europska tržišta, socijalna inkluzija i pozitivan rast
Predstavnici Privredne/Gospodarske komore FBiH upriličili su posjetu kompaniji Ena-Tex iz Zavidovića, koja uspješno posluje u sektoru tekstilne industrije već 12 godina.
Empress d.o.o., zenica: "QUEEN OF GARDEN" - Spoj bosanskohercegovačke inovativnosti, poduzetničkog duha i kreativnosti
Predstavnici Privredne/Gospodarske komore FBiH upriličili su posjetu kompaniji Empress d.o.o., Zenica, koja je nastala kao rezultat ženskog poduzetništva, 2017. godine.
FITS d.o.o. Sarajevo: Toplotna izolacija u cilju smanjenja CO₂ i poboljšanja energetske efikasnosti
Firma FITS d.o.o. je proizvođač izolacijskih madraca za toplotnu i zvučnu izolaciju i pasivnu zaštitu od požara za regiju Balkana i šire, na polju energetske efikasnosti i smanjenja emisije CO2. Firma FITS d.o.o. proizvodi izrazito kvalitetne izolacijske jakne i madrace, ali i namjenski prilagođena rješenja prema zahtjevima kupaca.
GREEN ENERGY SOLUTION PODRŽAO NAJMLAĐE ČLANOVE SARAJEVSKOG SKIJAŠKOG KLUBA
Kompanija Green Energy Solution d.o.o. Sarajevo prepoznala je napore i trud Sarajevskog skijaškog kluba (SSK), te su u cilju dodatne zaštite najmlađih članova kluba od korona virusa obezbjedili im siguran prevoz, sponzorisanjem i brendiranjem vozila kluba.
EURO MEAT d.o.o. Maglaj – Brzo, svježe, provjereno. Premium Quality
Privredno društvo EURO MEAT d.o.o. Maglaj osnovano je 2019. godine sa željom osnivača da tržištu Bosne i Hercegovine pruže kvalitetno svježe i zamrznuto teleće, juneće, goveđe i pileće meso.
Mann+Hummel BA u pandemijskoj 2020. godini povećala je proizvodnju i promet
Mann+Hummel BA Tešanj, jedna je od rijetkih bosanskohercegovačkih kompanija koje su uspješno amortizirale sve udare pandemije koronavirusa i održale kontinuitet pozitivnog poslovanja.
EZ d.o.o. Busovača
Mujić: Neharmonizacija zakona sa evropskom regulativom mogla bi prouzrokovati poskupljenje proizvoda
Elchy-Tex d.o.o sklopio ugovor s poznatom njemačkom kompanijom Teamdress
Iako se tržišta još uvijek nisu stabilizirala i oporavila od posljedica pandemije Covid-19 naziru se naznake da bi bosanskohercegovačka tekstilna industrija mogla doživjeti novi, postpandemijski procvat.
Artisan iz Tešnja oprema svjetske dućane luksuznim namještajem: Starbucks, Hermes, Luis Vuitton
Kompanija Artisan iz Tešnj trenutno svojim namještajem oprema Hermèsove dućane po svijetu.
"Madi" instalirao najveću solarnu elektranu u BiH
Kompanija Madi saopštila je da je jedan od korisnika projekta EU4AGRI, putem kojeg je osigurano 50% bespovratnih sredstava od vrijednosti investicije da se na tri proizvodne zgrade instalira najveća solarna elektrana u Bosni i Hercegovini.
Kompanija KAVAT d.o.o. Novi Travnik i Mibh brand dječije obuće
Kavat AB Švedska je firma obuće koja postoji od 1945 godine. Svojim kvalitetom je dostigla brand jednog od najkvalitetnijih proizvođača dječije obuće.
P/G KFBIH PRVA KOMORA POTPISNICA UN PRINCIPA ZA OSNAŽIVANJE ŽENA U REGIONU
Privredna/Gospodarska komora FBIH je potpisala UN principa za osnaživanje žena (WEPs), potvrđujući time svoju predanost promoviranju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena na radnom mjestu, tržištu i zajednici.
WOMEN'S EMPOWERMENT PRINCIPLES
Anela Karahasan - ITGirls
Svjesne smo činjenice o mogućnostima IT svijeta, te da tehnologiju možemo spajati sa raznim branšama. KFBiH je u toku COVID-19 pandemije osmislila B2B platformu koja za cilj ima umrežavanje žena.
EPBiH pokrenula aplikaciju m-EPBiH koja omogućava očitanje i uvid u potrošnju električne energije
Elektroprivreda BiH je pokrenula mobilnu aplikaciju koja pruža brz i jednostavan pregled informacija za kupce električne energije.
Hifa-Oil postala ovlašteni distributer LONGI Ltd panela
Kompanija Hifa-Oil d.o.o. Tešanj potpisala je ugovor o ekskluzivnom zastupništvu sa kompanijom LONGI Ltd. Xi''an, Shaanxi, China o distribuciji LONGI solarnih panela za Europu.
Kompanija JUST STAR d.o.o. Travnik
JUST STAR d.o.o. Travnik novoosnovana je firma koja se bavi proizvodnjom obuće. Radi se o porodičnom biznisu koji je nastao kao plod dugogodišnjeg iskustva u oblasti proizvodnje obuće i želje vlasnika kompanije za većim doprinosom lokalnoj zajednici.
Otvoren prvi BH Telecom Premium Showroom, jedini ove vrste u regiji
BH Telecom Premium Showroom, zvanično je otvoren u Sarajevu, i prvi je prodajni centar ove vrste u regiji, koji ima za cilj prezentacije i pružanja svih usluga BH Telecoma na jednom mjestu.
PLACE2GO magazin o putovanjima i turizmu
U maju izlazi Specijalno izdanje PLACE2GO za Crnu Goru i BiH, koje će na prodajnim mjestima, te u sklopu resorta u Crnoj Gori biti dostupno do sredine oktobra 2023., a na bh. tržištu od kraja maja do kraja septembra. Ovo izdanje bit će dostupno i na Međunarodnom sajmu turizma u Sarajevu u oktobru 2023., te na Sarajevo Business Forumu u maju.